Покупки у Німеччині


Літні розпродажі в Берліні, столиці Німеччини, - справжній рай для шопінга. Чому за покупками краще всього відправлятися до Берліна? Для такого вибору є маса причин. По-перше, німецька столиця розташована порівняно близько (якихось дві з половиною години на літаку), по-друге, там великий асортимент товарів (у Берліні представлені всі крупні світові фірми і лейбли), по-третє, купити їх можна досить дешево (особливо в порівнянні з Києвом).
Є, правда, одна тонкість: їхати туди краще всього в період розпродажів. В цей час є реальний шанс знайти дійсно хороші речі за низькими цінами. Розпродажі проходять щорічно в один і той же час: зимова починається з останнього понеділка січня, літня - з останнього понеділка липня (цього року з 23 липня по 5 серпня). Тривають вони рівно два тижні.
Найзнаменитіше в Берліні місце для шопінга - універмаг KaDeWe, будівля якого розташована прямо поряд із станцією метро “Wittenbergplatz”. Переклад його повної назви “Kaufhaus des Westens” для російського вуха звучить вельми принадно - “Магазин Заходу” або просто “Західний магазин”. Він відкрився в 1907 році, в роки другої світової війни згорів дотла і знов з’явився на торговій карті німецької столиці тільки 3 червня 1950 року. Нині KaDeWe належить до концерну порівняно дорогих товарів “Karstadt/Hertie” і на своїх семи поверхах пропонує багатющий асортимент: одяг, взуття, прикраси, косметику, спорттовари, електротовари, іграшки, комп’ютери, відео- і аудіотехніку і навіть антикваріат.
У продуктовому відділі покупців чекають 1800 сортів сира і 1500 видів ковбасних виробів, а також цілі туші диких кабанів! Єдиний недолік - дорожнеча, яка, втім, цілком з’ясовна високою якістю товарів. Прикупити собі що-небудь від Черруті, Еськада, Версаче і тому подібних “крутих” фірм за безцінь неможливо навіть на берлінських розпродажах. Хоча абсолютно очевидно і те, що в Києві за ті ж самі речі доведеться віддати чи не в три рази дорожче. Отже на ексклюзивні обновки є сенс витратитися саме в Берліні.
Головний конкурент KaDeWe - знаменитий французький магазин “Галері Лафайет” (Galeries Lafayette) на Фрідріхштрассе (Friedrichstrasse). Він широко відомий завдяки своїй незвичайній архітектурі. Прямо по центру величезного універмагу розташовуються два прозорі конуси з плексигласу. Завдяки ним на верхніх поверхах у вас є можливість пережити всю гамму гострих відчуттів: під ногами немов розверзала безодня. Але в “Галері Лафайет” варто йти не тільки ради подібних вражень.
Тут увазі відвідувачів пропонують по-справжньому добротний одяг французьких модельєрів, вишукану біжутерію, якісні дамські сумочки за останньою модою, а на нижньому поверсі - французькі делікатеси (пальчики оближеш!) і дивовижний посуд (хочеться купити відразу все!
Як і в KaDeWe в “Галері Лафайет” ціни “кусачие”. І тим, хто віддає перевагу товарам дешевше і простіше, варто відразу звернути свою увагу на магазини “по кишені”. Якщо пройти від KaDeWe далі у напрямку до напівзруйнованої церкви пам’яті імператора Вільгельма, то потрапиш прямо на знамениту Курфюрстендамм, в просторіччі Кудамм - класичну берлінську вулицю магазинів і затишних кафе.
Разом з дорогими бутікамі (особливо насищена ними що примикає до Кудамм Uhlandstrasse) любителям розкоші можна порадити магазин Horn, де своїх майбутніх власників чекають останні моделі від Тьеррі Мюглера, Лакруа, Joop, Krizia, на цій же вулиці знаходиться супердешевий, але абсолютно бесстільний С&A і Wertheim для людей з середнім достатком, а в H&M одягається модна молодь.
Правда, треба враховувати, що в період розпродажів в недорогих магазинах на Кудамм жахливий багато народу. Полиці пустіють буквально на очах. Щоб встигнути щось схопити, треба обов’язково піднятися ні світло ні зоря, під’їхати до самого відкриття уподобаного напередодні універмагу і мужньо отстоять в черзі, що вже зібралася біля закритих дверей. Особливо це важливо в магазинах C&А. Те, що відбувається там протягом двох тижнів липня, нагадує божевільня: по залах як ураган носяться зазвичай статечні німки і німці і хапають (здається, навіть і не дивлячись) труси, шкарпетки і однотипні непоказних забарвлень брюки. Чомусь саме ці товари мають в країні розвиненого капіталізму підвищений попит.
Щоб врятуватися від цього безумства і не купити, піддавшись загальному ажіотажу, собі щось абсолютно непримітне, тримаєтеся від Кудамм подалі. І направте свої стопи, наприклад, на південь, де знаходиться ще одна зазвичай невідома необізнаним шопинг-вулиця - Schlossstrasse. Вона розташована між станціями метро “Feuerbachstrasse” і “Rathaus Steglitz”. Атмосфера там набагато спокійніше, асортимент значно багатший, практично немає дорогих магазинів, зате є величезне число універмагів з вельми демократичними цінами.
Орієнтуватися в берлінських універмагах вам допоможе німецько-російський міні-словничок:
Damenkonfektion - жіночий одяг
Damenkleider - дамські плаття
Damenkostueme - дамські костюми
Damenwaesche - жіноча білизна
Herrenkonfektion - чоловічий одяг
Anzuege - чоловічі костюми
Hemden - чоловічі сорочки
Kinderkonfektion - дитячий одяг
Babykleidung - одяг для малюків
Schuhe - взуття
Spielzeuge - іграшки
Schmuck - прикраси
Bettwaesche - постільна білизна
Autozubehoer - авто-запчастини
Sportartikel - спорттовари
Kurzwaren - галантерея
Lebensmittel - продуктовий відділ
Про те, що в магазині можна купити товари за пониженими цінами, повідомляють таблички з написами: “Sommerschlussverkauf” (літній розпродаж), “Winterschlussverkauf” (зимовий розпродаж), “preiswert” (дешеві товари), “reduziert” (знижено в ціні).
Зі всіма питаннями ви можете звернутися у віконце “Auskunft” (”Довідки”).
Бажаємо вдалих покупок!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Природа Німеччини

Навчання в Німеччині

"Міста Німеччини"